top of page

Satumainen häälahja

Talon rakennutti turkulainen koneinsinööri ja valtion rautateiden linjakasööri Gustav Leonhard Tallqvist häälahjaksi pojalleen Axelille ja hänen vaimolleen Eville, jonka mukaan herkkäpiirteinen huvila sai myös alkuperäisen nimensä.

Eevilän rakennusvuodeksi arvellaan 1914. Jossakin on mainittu, että jopa aivan vuosisadan alku olisi oikeampi ajankohta, mutta varmuudella sitä ei osata sanoa.

Nuorenparin häälahjan suunnittelijaa ei tiedetä. Oliko kyseessä paikallinen vai ns. ”tullista tullut” suunnittelija, sitä voi vain arvailla. Mutta työnsä hän osasi.  Alun perin vaatimattoman hellatuvan ympärille kehkeytyi muhkea jugend-tyylinen huvila, joka seisoo ryhdikkäästi monimuotoisen tummanpuhuvan mansardikaton suojassa. Alkuperäinen katto on tosin ollut paanua.

Rakennuslupaa tai talon piirustuksia ei ole vieläkään löytynyt, vaikka etsitty on. 1910-luvulla Kiviniemi kuului Oulujoen pitäjään ja maalaiskunnissa tarvittiin tuolloin rakennuslupa yksityistaloille vain eräissä poikkeustapauksissa.

Vanhojen valokuvien ja säilyneen työselityksen mukaan talon jyrkällä katolla, aivan savupiipun kupeessa, on aikoinaan ollut muutaman neliön laajuinen puurakenteinen parveke. Sinne mentiin ullakolta varsin jyrkkiä ja hankalakulkuisia rappusia pitkin ja viimein ahtauduttiin luukun kautta katolle. Ja kun sinne ylös korkealle pääsi, niin sieltä näki merelle. Kattoterassi purettiin myöhemmin noin vuoden 1938 tietämissä.

Eevilä_logo.png
bottom of page